Zimske in letne Sava gume
Zimske in letne Sava gume po izjemnih cenah! Na zalogi pnevmatike vseh dimenzij. Kliknite na sliko spodaj in si izberite primerne tudi vi!

Izbira pravega platišča

Nobeno vozilo se nebi moglo premikati brez platišč. Na platišča so montirane pnevmatike, s katerimi se vozilo premika. Poznamo dve vrsti platišč za vozila:

  • ALU platišča in
  • jeklena

Ko kupujete novo vozilo so v osnovni opremi, pri vozilih nižjega in srednjega cenovnega razreda jeklena platišča. Pri vozilih višjega cenovnega razreda, pa se pod osnovno opremo pojavljajo ALU platišča. Seveda lahko pri naročilu vozila pri vseh naročite ALU platišča.

Krom Jeklena platišča Temna alu

Kakšna je razlika med njima?

Jeklena platišča so tista osnovna, ki so v primerjavi z ALU bolj trpežna. Prenašajo večje obremenitve in pri slabših voznih razmerah, se ne deformirajo tako hitro kot ALU. Jeklenim platiščem lahko dodate okrasne pokrove, ki vam malce polepšajo izgled vašega vozila. ALU platišča so vizualno bolj privlačna, saj je material platišč aluminij, ki je vizualno veliko privlačnejši od jekla. Na izbiro imate veliko število raznih modelov.

Pri naknadnem nakupu morate biti pozorni na dimenzije platišč, število lukenj za vijačenje in razmik med njimi. Nekatera vozila imajo 4, druga pa 5 lukenj za vijačenje. Tudi razmak med vijaki je zelo različen  od 98 mm pa vse do 120.