Zimske in letne Sava gume
Zimske in letne Sava gume po izjemnih cenah! Na zalogi pnevmatike vseh dimenzij. Kliknite na sliko spodaj in si izberite primerne tudi vi!

Nasveti pred nakupom

Pred nakupom pnevmatik se vsem nam poraja ogromno vprašanj, na katere pa si sami ponavadi ne znamo odgovoriti. Pripravili smo odgovore na najpogostejša vprašanja.

Dimenzije

Kje lahko kupim pnevmatike?

Pnevmatike lahko naročite kar preko spleta tukaj, dostavimo pa vam jih v roku 3 delovnih dni. Po želji jih lahko prevzamete tudi v naši poslovalnici.

Kolikšna je minimalna dovoljena globina profila pnevmatike?

Glede profilov pnevmatik je zakonsko določeno, da je za letne gume minimalni dovoljeni profil 1,6 mm, za zimske gume pa 3,0 mm. Če imate katerekoli gume z manj profila, jih ne smete več uporabljati in si morate priskrbeti nove, saj so poleg varnosti, ki je zelo majhna pri izrabljenih gumah, kazni zelo velike.

Kako je s starostjo pnevmatike?

Tako kot vse ostale zadeve imajo tudi gume svojo življenjsko dobo. Torej jih ne moremo uporabljati v nedogled. Kdaj naj bi jih zamenjali? Seveda vsi najprej pomislimo na profil gume, ki je zakonsko določen. Poleg profila pa je zelo pomembna starost pnevmatike. Starost oz. datum izdelave je odtisnjen na vsaki pnevmatiki posebej, tako da lahko to posebej preverimo za vsako gumo. Vsaka guma ima oznako, ki predstavlja datum izdelave. Vzemimo primer  DOT0310: 03 pomeni da je bila pnevmatika izdelana 03 teden v letu 2010. Ko kupujemo pnevmatike bodimo pozorni, da le te niso stare več kot leto ali največ dve. Gume s starostjo izgubljajo svoje lastnosti, ki pa so bistvene za varnost v prometu. Priporočljivo je, da bi gume starejše od 4 let zamenjali z novimi, saj je prav varnost tista, ki je na prvem mestu.

Oznake

Na kaj moramo biti pozorni ko kupujemo gume?

Pri nakupu je seveda glavnega pomena dimenzija pnevmatike, ki je za vozila različna. Poleg dimenzije bodite pozorni na nosilnost, hitrostni razred in datum izdelave pnevmatike. Le ta naj ne bo starejši od 2 let. Izbirate pa seveda lahko med številnimi proizvajalci pnevmatik, s katerimi je pogojena tudi cena pnevmatike.